perjantai 1. helmikuuta 2013

Helmikuun kirja: Salla Simukan Jäljellä (ja Toisaalla)

Päätimme varsin yksimielisestä valita helmikuun kirjaksi Salla Simukan Jäljellä-dystopian. Oikeastaan kirjaa pitäisi tosin tarkastella kokonaisuutena kakkososansa Toisaalla kanssa, mutta tällöin spoilaamista olisi hyvin vaikea välttää. Kakkososa nimittäin täydentää ykkösosaa nerokkaalla tavalla. Tämän havaitsivat myös Topelius-palkinnon jakajat, sillä Salla Simukka palkittiin vuoden 2012 parhaasta nuortenkirjasta nimenomaan näiden kahden kirjan kokonaisuudesta.

Jäljellä-kirja sijoittuu jonnekin lähitulevaisuuteen, Tampereelle, ja sen päähenkilönä on 15-vuotias Emmi, joka on kyllästynyt olemaan näkymätön ja lahjaton. Emmi päättää kadota vuorokaudeksi saadakseen vanhempansa huolestumaan. Kaikki ei vain mene ihan Emmin suunnitelmien mukaan, sillä kun hän tulee esiin piilopaikastaan, koko muu maailma näyttää kadonneen, eivätkä edes netti tai puhelimet toimi. Mitä oikein on tapahtunut? Jokin maailmanlopun katastrofi? Vai onko Emmi kuollut ja on jonkinlaisessa välitilassa?

Mitä tehdä jos on jäänyt maailmaan ihan yksin? Onko joku muukin jäljellä?

Olisi todella mielenkiintoista päästä keskustelemaan kirjoista kokonaisuutena, mutta en ainakaan vielä ole keksinyt miten tehdä se paljastamatta juonen yksityiskohtia. Mitä mieltä olette, puhummeko vain ykköskirjasta vai koko kokonaisuudesta? Ideoita? Topelius-raati nimittäin on oikeassa, näitä kirjoja on vaikea erottaa toisistaan, niin eheän kokonaisuuden ne muodostavat.

Keskustelua voi aloitella heti kun on kirjan lukenut, mutta säästetään mahdolliset kakkoskirjan kommentit loppukuuhun, että kaikki halukkaat ehtivät lukea kirjat ennen paljastuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti