torstai 7. helmikuuta 2013

Ketä saa rakastaa?

Mainitsinkin jo kevään uutuuskirjoja esitellessäni, että Hellevi Salmiselta on ilmestymässä homoseksuaalisuutta käsittelevä Hello, I love you-kirja. Sain kirjan käsiini viime viikolla, ja luinkin sen yhtäpäätä kun satuin osuvasti saamaan hyppytunnin eräällä yläkoululla tuntien välissä. Kirjan takakansihan on siinä mielessä hämäävä, että siinä puhutaan vain kolmiodraamasta kahden pojan ja yhden tytön välillä, mutta missään ei vihjata että kirja itse asiassa kertoo homoseksuaalisuudesta.


Sinänsä kirjassa ei ole mitään maailmaa mullistavaa, se on ihan tavallinen tarina ensirakkaudesta ja myös siitä, miten ystävyyssuhde kestää sen jos toinen osapuoli ihastuu toiseen yksipuolisesti. Kiinteänä sivujuonteena kulkee kuitenkin myös päähenkilön pohdinta siitä, onko hänen rakkautensa samaa sukupuolta olevaan henkilöön oikein. Onko rakkaus samanarvoista kohteesta riippumatta? Suhteesta kertominen isälle on myös hankalaa, eikä ihan ilman syytä. Myös välit parhaaseen ystävään menevät solmuun, kun käy ilmi että ystävä olisi halunnut suhteelta jotakin enemmän.

Juonellisesti kirjassa ei tapahdu paljoa, mutta teksti on kaunista ja pohdiskelevaa ja sopii varmasti hyvin oman identiteettinsä kanssa painiville - toki myös kaikille muille laadukasta kirjallisuutta arvostaville. Ensirakkaus on ensirakkaus, oli kohde sitten samaa tai eri sukupuolta.'

Etsiskelin tietokannastamme muuta aiheeseen liittyvää kaunokirjallisuutta, mutta tulos jäi melko laihaksi. Tässä muutama vinkki:

Henrik Wilenius, Saranapuolelta. 18-vuotias Jesse aikoo tulevalla interrail-reissulla paljastaa parhaalle ystävälleen olevansa homo.
Uma Karma, Kaiken se kestää. Skeittausta rakastava Tuukka on ihastunut urheiluluokalla olevaan Luukakseen.

Toki homoseksuaalisuutta käsitellään monessakin kirjassa, mutta usein esimerkiksi sivuhenkilön kautta. Aihe on tuttu mm. Cassandra Claren Varjojen kaupungit-sarjasta, jossa eräs keskeisistä hahmoista on homo ja joutuu kamppailemaan yhteisössään eläviä ennakkoluuloja vastaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti