tiistai 25. helmikuuta 2014

Shell's Angles

Helmikuun nuortenkirjaksi valittu Jyri Paretskoin Shell's Angles kertoo poikakolmikon ystävyydestä, mopoista ja tytöistä. On kevät ja Samulla ja Rudilla on jo mopot. Hanelle isä on mopon luvannut, mutta kun ikä ei vielä ihan riitä niin on tyytyminen kyydittävänä olemiseen. Shellin kulmalla Hane saa nerokkaan idean mopojengin perustamisesta. Vielä kun Hanen salainen ihastus Milla suostuu suunnittelemaan logon jengille, niin liivitrio on valmis mopoilemaan kohti uusia seikkailuja.

Ystävyydessä on parasta, että pystyy keskinäisen hyväntahtoisen nälvimisen ohessa puhumaan myös vaikeista asioista. Liiviprojektin ja mopoilun lomassa selviää vaikeita asioista jokaisen nuoren taustalta. Kaikilla on omat mörkönsä kaapissa. Yhden vanhemmat ovat eronneet, toisen isä lyö humalapäisssään ja kolmannella on nettipeliriippuvuus ja neljännen vanhemmista toinen on kuollut. Sekaan ripaus alkoholikokeiluja, alastomuutta ja rakkauden ensihuumaa, niin ainekset hyvään nuortenkirjaan on kasassa.

Pidin tästä kirjasta monestakin syystä. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pienelle paikkakunnalle ja nuoret ovat ihan normaaleja yläkoululaisia tavallisista perheistä. Tarina eteni koko ajan letkeästi naljaillen. Vaikeiden asioiden kohdalle pysähdyttiin, mutta samalla annettiin toivoa paremmasta huomisesta. Pidin myös viimeisen juonenkäänteen antamasta parin sivun mittaisesta epätietoisuudesta tilanteen kääntymisestä suuntaan tai toiseen.

Mitäs mieltä verkkolukupiirin lukijat ovat kirjasta? Mikä oli kirjassa parasta tai pahinta? Onnistuiko kirja kuvaamaan yläkouluikäisten poikien ystävyyttä oikein?

2 kommenttia:

  1. Aluksi kirja tuntui kovin perinteiseltä, mutta heti ensi sivuilta poikien toilailut alkoivat kuitenkin kiinnostaa ja naurattaa.

    Ystävyydestä kirja kertoi loistavasti. Ystävät kuuntelevat ja ovat tukena, kun on vaikeaa, ja nukkuvat yön vaikka metsässä, jos kaveri vain pyytää.

    Mikä oli parasta tai pahinta? Parasta oli kirjan huumori. Pahinta (sillä lailla niin kuin hyvällä tavalla :)) nolot tilanteet ja se epätietoisuutta aiheuttava juonenkäänne siellä lopussa.

    VastaaPoista
  2. Tässä oli sellaista oikean pikkukaupungin tuoksua ja makua. Henkilöt eivät olleet karikatyyrejä, vaan oikeita nuoria. Miinusta kirjalle to-del-la tylsästä kannesta.

    VastaaPoista