maanantai 29. syyskuuta 2014

Kunnes kerron totuuden


Julie Berryn Kunnes kerron totuuden on yksi erikoisimmista nuorten kirjoista, joita olen lukenut. Päähenkilönä on nuori Judith, joka on kadonnut kaksi vuotta sitten. Eräänä päivänä Judith palaa kotiin, kieli irtileikattuna ja mykkänä. Kukaan ei tiedä, mitä Judithille tapahtui, eikä tyttö aio paljastaa salaisuuksiaan.

Judithin paluu kylään ei suju kovin hyvin. Kyläläiset pitävät mykkää tyttöä kirottuna ja tyhmänä, ja jopa Judithin oma äiti kohtelee häntä huonosti ja kieltää häntä edes yrittämästä puhua. Ainoa lohtu Judithille on naapuri ja lapsuuden ystävä Lucas, johon Judith on salaa ollut aina rakastunut. Lucas ei kuitenkaan huomaa mykkää tyttöä, vaan on menossa naimisiin kylän kaunottaren kanssa.

Kirjaan on ladattu valtavasti tunteita, ja alussa kirjan sävy on hyvin haikea. Jossain kohtaa Judith tuntuu kuitenkin saavan tarpeekseen kaltoinkohtelustaan ja saakin melkoisesti lisää itseluottamusta uusien ystäviensä avulla. Tuntuiko tämä teistä muista uskottavalta? Itse jäin nimittäin hieman miettimään kirjan loppua. Ehkä kirjan loppu oli vähän turhan onnellinen ollakseen uskottava..?

Joka tapauksessa pidin kirjasta valtavasti. Siinä oli käytetty todella kaunista, jopa vähän runollistakin, kieltä. Vaikka Judith ei voikaan puhua mitään ääneen, kirjan sivuilta aistii kyllä hyvin hänen äänensä, kaipuun ja yksinäisyyden.


Mitäs mieltä te muut olette kirjasta? Mikä oli mielestäsi kirjan paras kohta? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti