torstai 17. maaliskuuta 2016

Nadja Sumanen: ”Kirjoittakaa, kokekaa, nähkää ja tehkää”

Millaista kirjailijan työ todellisuudessa on? Kirjastojen kirjailijavierailut ovat yksi harvoista mahdollisuuksista päästä kuulemaan vastaus tähän kysymykseen suoraan työn tekijältä.

Kirjailija Nadja Sumanen kertoi kirjoittaneensa Rambo-esikoisteoksensa noin kymmenessä kuukaudessa. Hän kirjoitti suuren osan kirjasta aamuisin ennen kuin muu perhe oli herännyt ja ennen lähtöä omaan varsinaiseen työhönsä toimintaterapeuttina. Perjantaipäivät hän käytti pelkästään kirjoittamiseen.

 Sumasen lempikirjoja nuorena olivat seikkailukirjat ja hän tunnustaa olleensa kirjaston suurkuluttaja. Jo varhain hän alkoi kuitenkin lukea myös aikuisten kirjoja. Aikaa kestäneitä nuoruuden lempikirjoja olivat Maria Gripen teokset, kuten Pörriäinen lentää hämärissä, jonka tunnelma jäi mieleen päiviksi kirjan lukemisen jälkeen. Myös Alexander Dumas’n teokset ovat aina olleet tärkeitä Sumaselle.

Nadja Sumanen antoi neuvon nuorille, jotka haaveilevat kirjoittavansa joskus kirjan: ”Älkää tehkö niin kuin minä, joka lähetin käsikirjoitukseni kustantamoon vasta 38-vuotiaana. Kirjoittakaa, kokekaa, nähkää ja tehkää!” Kustantajat lukevat uusia käsikirjoituksia hänen mukaansa todella mielellään.

Kirjailija kertoi myös, millaisia kommentteja hän on saanut kuulla kirjansa lukijoilta. Eräs poika oli kehunut Rambo-teoksen olevan ”parempi kuin Harry Potter”.

 Viivi Mauno haastatteli kirjailija Nadja Sumasta Kuusankosken kirjaston tapahtumassa. Neljä luokkaa lähikouluista oli kutsuttu paikalle kuuntelemaan, mitä kirjailija kertoo kirjailijantyöstä ja nuortenkirjastaan Rambo. Kirjailija myös kyseli vastavuoroisesti yleisön lukuharrastuksesta. Yleisön joukossa oli myös Voikkaalla kasvaneen kirjailijan entisiä opettajia ja sukulaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti