tiistai 8. marraskuuta 2016

Harry Potter ja kirottu lapsi


Tänään se päivä vihdoin koitti. Ei, en tarkoita Yhdysvaltain presidentinvaaleja, vaikka se varmasti historiallinen tapahtuma onkin. Tänään ilmestyi suomeksi kahdeksas Harry Potter -tarina Harry Potter ja kirottu lapsi. Niin kuin moni varmasti tietää, kyseessä ei ole uusi romaani vaan näytelmäkäsikirjoitus. Näytelmä perustuu J.K.Rowlingin, John Tiffanyn ja Jack Thornen alkuperäistarinaan ja on Jack Thornen käsikirjoittama. Kaksiosainen näytelmä sai ensi-iltansa Lontoossa 30. heinäkuuta.

Uusi Harry Potter -tarina sai minut muistelemaan kirjasarjaa muutenkin. Muistan kuinka lukiolaisena löysin Harry Potterin ja viisasten kiven kirjaston palautushyllystä. Olin lukenut jostain kehuvan arvostelun, mutta varsinainen Potter-hypetys ei ollut vielä alkanut. Innoissani luin kaksi muutakin kirjaa heti kun sain ne käsiini ja loput luinkin englanniksi monen muun tavoin heti niiden ilmestyttyä. Moni kasvoi aikuiseksi yhdessä Harryn kanssa, ja usein toisteltiin miten J.K Rowling sai kokonaisen sukupolven lukemaan.

Millaisia Harry Potter -muistoja sinulla on? Olitko jonottamassa aamuyön tunteina velhokaavussa uusinta kirjaa vai oletko ryhtynyt lukemaan kirjoja vasta silloin, kun kaikki kirjat olivat jo imestyneet? Vai tunnetko Harry Potterin vain elokuvista?

Entä oletko aikeissa lukea tämän kahdeksannen tarinan? Vai oletko jo lukenut sen englanniksi?

Nyt voi seurata pieniä spoilereita...

En alunperin edes tiennyt, haluanko lukea tätä uutta tarinaa. Tulin kuitenkin ostaneeksi sen, kun se tuli vastaan kirjakaupassa lomamatkalla. Odotukseni eivät olleet kovin korkealla, joten yllätyin positiivisesti. Oli ihanaa päästä takaisin velhomaailmaan yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Maailma oli pysynyt ennallaan. Tämäkin kirja käsitteli mm. ystävyyttä ja hyvää ja pahaa. Aivan uusi teema oli tietysti vanhemmuus. Onnekseni edellisen kirjan lukemisesta oli niin kauan aikaa, etten huomannut jos jokin juonenkäänne oli epälooginen. Aikamatkustuskaan ei ollut minulle ongelma, sillä rakastan aikamatkustusta. En tiedä kestäisikö kirja toista lukukertaa tai haluanko muistella tätä kirjaa kun luen alkuperäistä sarjaa joskus uudelleen. Mutta kuten sanottua, oli kiva päästä takaisin Potterin maailmaan. Ja toivottavasti näen Harry Potterin ja kirotun lapsen joskus näytelmänä. Ankeuttajia katsomon yllä, jännittävää!

Kirjoja löytyy Kyyti-kirjastoista niin suomeksi, englanniksi kuin ruotsiksikin. Ja jos satut asumaan Kotkassa (tai vaikket asuisikaan), voit lähteä huomenna viettämään Harry Potter -iltaa Kotkan pääkirjastoon.

1 kommentti:

  1. Alunperin aloin lukemaan Harry Pottereita jälkijunassa monta vuotta ensimmäisten osien ilmestymisen jälkeen. Loppujen lopuksi päädyin ostamaan kirjat itselleni. Neljännestä osasta kirjahyllystäni löytyy erikoispainos, hieman korkeampi ja erilainen kansi kuin alkuperäisissä. Kuoleman varjelukset kirjaa kävin jopa jonottamassa Helsingissä Tammen myymälässä ensimmäisenä myyntipäivänä. Jono ei ollut suuren suuri aamukuudelta, taisin olla jonon toinen :) Jonotuspalkkioksi sain Harry Potter t-paidan.

    Tästä lisäosasta minullakaan ei ollut kovin suuria odotuksia. Mutta kyllä tarina vei mukanaan, jälleen kerran. Näytelmämuotoa en enää parin sivun jälkeen edes noteerannut eli kaikkeen tottuu :D Ei se auta kuin mennä kirjakauppaan ostamamaan tämäkin osa ihan omaksi :)

    Koulussa kun pitää joskus lukea joku näytelmä, niin kelpaisikohan opettajalle Harry Potter ja kirottu lapsi?

    VastaaPoista