maanantai 5. kesäkuuta 2017

Toukokuun kuukauden kirja: Kesän jälkeen kaikki on toisin

Miten voi olla jo kesäkuu?! Kevät on hujahtanut ohi ällistyttävällä vauhdilla ja nyt on aika summeerata toukokuun kirja Siri Kolun Kesän jälkeen kaikki on toisin
.
Toukokuun kirja kertoo lukiolaisesta Peetusta, joka odottaa pääsevänsä kesän jälkeen sukupuolenkorjausleikkaukseen. Odotuksen helpottamiseksi hän on sopinut kesän aikana kymmenestä lentomatkasta isänsä purjelentokoneessa. Lentojen aikana isä ja poika puhuvat kaikesta maan ja taivaan välillä. Alun kankeus hellittää lentomatkojen aikana ja molemmat pystyvät avautumaan kipeistäkin aiheista.

Peetun äiti sanoo ymmärtävänsä mutta ei pysty todellisuudessa hyväksymään, ettei hänen lapsensa ole tai edes ole ollut hänen rakastamansa Petra-tyttö. Peetun veli Pyry on täydelliseltä tuntuva kultapoika, joka tuntuu saaneen kaiken annettuna. Äiti ja Pyry ovat samaa maata, äänekkäitä ja nopeita. Hiljaisemmat ja pohtivammat Peetu ja isä tuntuvat jäävän helposti näiden kahden jalkoihin.

Tärkeässä roolissa on myös Peetun kiipeilyä intohimoisesti  harrastava tyttöystävä Aamu. Itsenä lesboksi mieltäneelle Aamulle Peetun leikkaus on myös omalla tavallaan hankala asia. Miten hänen identiteettinsä vaikutta se, kun tästä tulee myös ulkoisesti mies?

Kesän jälkeen kaikki on toisin oli mielestäni kirjoitettu hyvin lempeästi ja koskettavasti. Teksti on helposti lähestyttävää ja pitää otteessaan. Peetun ja hänen läheistensä kokemuksia ei ole siloiteltu, vaan ne tuntuvat erittäin aidoilta ja samaistuttavilta. Suosikkini oli miten kirjailija käsitteli Peetun suhdetta tyttöystäväänsä Aamuun. Rakastuminen ja parin yhdessäolo oli kuvattu kauniisti ja todentuntuisesti.

Lukukokemus tuo lähelle, miltä tuntuu syntyä väärään kehoon ja käydä läpi korjausprosessi. Toisaalta teos antaa myös paljon pohdittavaa sukupuolesta, miksi monille on niin tärkeää luokitella muut ihmiset tarkalleen lokeroihin näiden sukupuolen perusteella?

Sukupuolta pohtiville löytyy lisää tietoa myös Transtukipisteen sivuilta: http://transtukipiste.fi/


Millaisia ajatuksia kirja sinussa herätti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti