maanantai 9. tammikuuta 2012

Mun elämä

Suonette anteeksi pienen poikkeaman musiikin puolelle. Totesimme Ilonana kanssa, että blogimme sopinee myös musiikin ja elokuvien käsittelyyn, kirjastoblogista kun on kyse.
Kuuntelin tässä eräänä päivänä työmatkalla ipodillani Maija Vilkkumaan tuotantoa iloisena sekoituksena ja siirryin eri kappaleiden myötä muistosta toiseen. Jokaisellahan on varmaan joku tietty artisti, jota kuunnellen on elänyt kenties vuosia ja kokenut tunteita äärilaidasta toiseen. Minulle se artisti on Maija Vilkkumaa. Olen kuunnellut Maijaa hänen soolouransa alusta lähtien (Pitkä ihana leikki ilmestyi vuonna 1999), enkä ole vieläkään kyllästynyt kappaleisiin. Jokaiselta levyltä on myös tuntunut löytyvän aina se joku tietty biisi, joka kuvaa juuri minun elämääni sillä hetkellä.
Niinpä Maijan kuuntelu ei enää olekaan ainoastaan hyvän artistin loistavien kappaleiden kuuntelemista, vaan myös aikamatka omaan historiaani. Sydänsuruja on joskus vuosia sitten upotettu muun muassa kappaleisiin Hiuksissa hiekkaa (Pitkä ihana leikki), Mun elämä (Ei), Se ei olekaan niin (Se ei olekaan niin) ja Rikkinäinen sähikäinen (Meikit, ketjut ja vyöt). Ammatinvalinnan järjellisyyttä tai järjettömyyttä pohdittiin sen sijaan kappaleessa Totuutta ja tehtävää (Meikit, ketjut ja vyöt), joka itse asiassa on edelleen suosikkibiisejäni. Työelämän tuskaisuuteen ja aikuistumisen ahdistukseen tartttuu myös iki-ihana Mä haluun naimisiin (Superpallo), jonka sanomaan on varsinkin raskaan työpäivän jälkeen helppo samastua. Oman lapsen myötä tärkeäksi on noussut kappale nimeltä Yöllä (Superpallo), sillä jälleen kerran Maija on onnistunut tekemään kappaleen, joka kiteyttää ajatukseni paremmin kuin osaisin niitä itse ikinä sanoa.

Nyt Maija on jäänyt määrittelemättömän pituiselle keikkatauolle, joten uusia levyjä on turha vähään aikaan odottaa - mutta ehkäpä vielä joskus? Kenties Maija muutaman vuoden kuluttua onnistuu tiivistämään orastavan keski-ikän ahdistukseni johonkin nerokkaaseen kappaleeseen, ja elämä on jälleen hieman kevyempää kun voi kokea että "joku muukin on ajatellut juuri näin".

Löytyykö teistä lukijoista Maija-faneja? Mitkä ovat lempikappaleenne? Ja jos Maija ei innosta, kuka teille on SE artisti, jonka laulujen tahdissa olette elämäänne eläneet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti