tiistai 3. tammikuuta 2012

Nörttikliseet

Matkalla nörttiyden ytimeen-kirjan innoittamana aloin pohtia erilaisia kirjallisuudessa, tv-sarjoissa ja elokuvissa esiintyviä nörttikliseitä. Ensimmäinen klisee on tietenkin se, että nörttiyden näkee kauas jo ulkonäöstä.
Nörtti ei osaa pukeutua, tai ei ainakaan pukeudu muotistandardien mukaisesti.Lisäksi hänen henkilökohtainen hygieniansa on kyseenalainen, ellei hän sitten satu olemaan kiltti tyttö-tyyppiä, jolloin hänellä on
pitkät, tiukalla letillä olevat hiukset ja hän on aina suihkunraikas. Silmälasit ovat nörtille tietenkin lähes välttämättömät, ja niiden tulee olla paksulinssiset. Nörtit ovat myös hyvin epäsosiaalisia, tai ainakin kommunikoivat vain oman lajityyppinsä ihmisten kanssa kummallisella slangillaan. Nörtit eivät myöskään missään tapauksessa harrasta urheilua, sillä kaikenlainen fyysinen aktiivisuus on heille kauhistus. Seurustelukin on hieman kyseenalaista, mutta jossakin määrin mahdollista oman lajityypin edustajien kanssa.Tällöinkään ei kyllä edetä kovin fyysiselle tasolle, vaan lähinnä harrastetaan nörttimäisiä aktiviteetteja yhdessä.

Millaisia nörttikliseitä te lukijat keksitte? Entä aihetta käsitteleviä kirjoja? Omat suosikkinörttini kautta aikain ovat Buffy Vampyyrintappaja-sarjan Willow ja Giles, tosin sarja muutenkin kuuluu omalle All-time favorite-listalleni.

1 kommentti:

  1. Yksi tyypillinen nörttiklisee on myös nörttiyden voittaminen, siitä eroon pääseminen. Tiedättehän - nörttityttö avaa ponnarinsa, vaihtaa lasit piilareihin, ostaa uudet vaatteet ja on yhtäkkiä nätti, suosittu ja sosiaalinen. Tietokonenörtti taas saattaa hyvinkin tehdä taidoillaan jotain tovereidensa silmissä sankarillista, tulla suosituksi, ja muuttua enemmän tai vähemmän yhtäkkiä hyvin pukeutuvaksi, urheilevaksi ja halutuksi. Tällaisen muutoksenhan, tosin hitaamman, kävi läpi esimerkiksi juuri Buffyn Willow.

    Keksittekö yhtään tapausta kirjoista tai leffoista/sarjoista, joissa nörtti todella pysyy nörttinä? Etenkin jos hän saa tovereidensa hyväksynnän, mutta pysyy silti samanlaisena sosiaalisesti hiukan rajoittuneena kuin ennenkin?

    VastaaPoista