perjantai 2. maaliskuuta 2012

Oonks mä normaali? Maaliskuun kirjat

Päätimme vaihtelun vuoksi käsitellä maaliskuussa tietokirjoja, ja kiinnostavimmaksi aiheeksi nousi tietenkin mieheksi ja naiseksi kasvaminen kaikkine siihen liittyvine ihmetyksen aiheineen. Teemaan liittyen on kirjoitettu paljon kirjoja, ja osa niistä on jopa ihan hyviä ja tutustumisen arvoisia. Listaan tässä muutamia, jotka läpäisivät tiukan raatimme kriteerit (asiallisia, ei lässytystä eikä sormi pystyssä opettamista):

Elina Hermansonilta on ilmestynyt vuonna 2012 Oonks mä normaali-niminen kirja, jossa tämä nuorisolääkäri käsittelee muiden asiantuntijoiden apuun turvautuen nuorilta useimmiten kuulemiaan kysymyksiä ja etsii niihin vastauksia. Tämä on hieman kuin pidennetty versio Suosikin kysymys ja vastaus-palstasta ja vastaukset ovat usein hyvin perusteellisia. Kirjassa käsitellään paitsi seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä, myös muun muassa väkivaltaa ja mielenterveyttä. Suosittelen!

Toinen kiinnostava tuttavuus on usean eri asiantuntijan yhdessä kokoama Korkkari. Jokamiehen jännityslukemisto.Kirjassa käsitellään erityisesti 18-28-vuotiaita miehiä, ja siitäkin löytyy tietoa esimerkiksi seksuaalisuudesta ja aggressiivisuudesta. Asiatekstin lisäksi kirjassa on tarinoita miehistä erilaisissa tilanteissa, ja näiden tarinoiden kautta voi luoda katsauksen siihen, mitä miesten päässä oikein liikkuu. Aiheestaan huolimatta kirja sopii oikein hyvin molempien sukupuolten edustajien luettavaksi.

Kirja Legopalikoista leopardikalsareihin on osittain samojen kirjoittajien tekemä kuin Korkkari, ja siinä käsitellään myös pojan kasvamista mieheksi, mutta kohderyhmä on hieman nuorempi. Tässäkin kirjassa käsitellään nuorten esittämiä kysymyksiä, kerrotaan tarinoita ja jaetaan faktatietoa. Teemoina ovat muun muassa hormonit, seksuaalisuus ja itsetunto

Myös tyttönä olemista on käsitelty tietokirjoissa, ja tutustumisen arvoinen kirja on esimerkiksi Pilluparvi, jossa puhutaan siitä millaista on kasvaa naiseksi yhteiskunnassa, jossa seksillä myydään lähes mitä tahansa. Esillä kirjassa ovat rakkaus, seksi, ystävyys, identiteetti ja kaikkein salaisimmatkin fantasiat. Tämä kirja pitäisi jokaisen tytön lukea!

Toinen tyttöihin liittyvä opus on Helena Saarikosken Mistä on huonot tytöt tehty?, joka kertoo tyttöjen maineesta perustuen tyttöjen ja naisten antamiin vastauksiin aiheesta. Huora/madonna-asetelma elää edelleen yhteiskunnassamme ja saattaa johtaa muun muassa koulukiusaamiseen. Olemmeko me naiset maineemme vankeja? Mitä mieltä olette? Ohjaako pelko maineen menettämisestä teidän toimintaanne? Entä kuka saa päättää mitä tyttö voi tehdä?

Ovatko kirjat teille ennestään tuttuja? Mitä piditte niistä? Entä tuleeko mieleenne muita kirjavinkkejä aiheesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti