torstai 2. helmikuuta 2012

Helmikuun kirja: Eija Lappalainen ja Anne Leinonen, Routasisarukset


Vuoden 2012 Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokkaat on julkistettu, ja olin iloisesti yllättynyt, että ehdolle on päässyt myös nuortenkirja. Eija Lappalaisen ja Anne Leinosen yhdessä kirjoittama Routasisarukset jäi mieleen viime vuodelta erikoisen maailmansa ja sujuvan kerrontansa takia.

Kirja kertoo 2300-luvun Euroopasta, jossa teollisuus ja bioterrori-iskut - siis lyhyesti sanottuna, ihmiskunta - ovat saastuttaneet suurimman osan maasta elinkelvottomaksi. Laakso- nimiselle alueelle lapsena adoptoitu Utu ei tyydy kohtaloonsa, vaan lähtee etsimään vuosia aiemmin pois matkannutta rakastaan (ja kasvattiveljeään) Marrasta Laakson ulkopuolelta. Tarina seuraa vuorotellen Utun ja Marraksen elämää ja laittaa eri näkökulmillaan lukijan miettimään, keitä tarinan muut hahmot oikein ovat ja kenen puolella. Kuka lopulta puhuu totta - vai puhuuko kukaan, vaikka niin uskoisivatkin?

Routasisarukset on dystopia, utopian vastakohta eli synkkä, epätoivottava tulevaisuudenkuva: tulevaisuus, jossa kaikki on mennyt hirvittävällä tavalla pieleen. Dystopiat ovat selvästi nousseet pinnalle parin viime vuoden aikana myös nuortenkirjallisuudessa. Pelkästään viime vuonna niitä taisi ilmestyä kolme-neljä kappaletta suomeksi nuorille, ja toinen mokoma aikuisten osastolle. Tunnetuin dystooppinen kirja lienee George Orwellin klassikko 1984 - vuonna 1949 80-luku oli tulevaisuutta. Myös leffoissa ja peleissä dystopiat ovat olleet viime aikoina suosittuja aiheita. Oletko lukenut yhtään dystooppista kirjaa, nähnyt elokuvaa, pelannut peliä? Vai luetko mieluummin onnellisista tai nykypäivänä tapahtuvista asioita?

Routasisarukset Kyytissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti