tiistai 10. huhtikuuta 2012

Paranormaalia romantiikkaa

Kukaan kirjamaailmaa seuraava ei varmaankaan ole voinut välttyä huomaamasta, että nuortenkirjallisuudessa on viime vuosina ollut valloillaan paranormaalia romantiikkaa käsittelevä buumi. Ilmiön alkupisteenä Suomessa voidaan varmaankin pitää suurta julkisuutta ja suosiota saanutta Stephenie Meyerin Houkutus-sarjaa, jonka seurauksena myös monet muut yliluonnolliset romanssit pääsivät päivänvaloon. Houkutus-sarja ei kuitenkaan ajallisesti ollut ensimmäinen tämän genren edustaja, vaan esimerkiksi Charlaine Harrisin Southern Vampires-sarjan (joihin tv-sarja True Blood perustuu) kirjat ovat ilmestyneet jo paljon aiemmin. Vampyyreja käsitellään myös muun muassa P.C. ja Kristin Castin Yön talot-sarjassa sekä Matt Haigin Radleyn perheessä.


Koska vampyyrit alkoivat kuitenkin pian käydä loppuunkulutetuksi ilmiöksi, siirtyi kirjamaailman huomio uusiin yliluonnollisiin olentoihin. Ihmissusista kertoo esimerkiksi Maggie Stiefvaterin Wolves of Mercy Fall-trilogia ( 1.osa suomeksi Väristys), joka onnistuu uudistamaan ihmissusimyyttiä varsin raikkaalla ja onnistuneella tavalla.Myös vampyyriklassikoiden luoja Anne Rice siirtyy juuri ilmestyneellä The Wolf Gift-teoksellaan ihmissusitarinoiden puolelle.
Ihmissusien jälkeen huomio näyttäisi kiinnittyneen langenneisiin enkeleihin, joista on viime aikoina ilmestynyt kirjallisuutta sekä aikuisille että nuorille. Nuortenkirjoista suosiota ovat saaneet muun muassa Becca Fitzpatrickin Langennut enkeli jatko-osineen sekä myös enkeliteemaan liittyvä Isabel Abedin Lucian. Aikuisten puolelta voisi mainita vaikkapa Åsa Schwarzin Nefilit.


Melissa Marr on puolestaan kiinnittänyt huomionsa keijuihin, ja hänen teoksensa käsittelevät keijujen varsin brutaaliakin maailmaa. Kirjoista on toistaiseksi suomennettu kaksi, Ilki ihana ja Sala kavala. Englannin kielellä osia on ilmestynyt useampikin, ja toivottavasti nämä osat löytävät tiensä meidänkin kirjastoomme lähiaikoina.


Taikuutta käsittelevät kirjatkin voitaneen laskea tähän yliluonnolliseen kategoriaan, ja tätä aihepiiriä hyödyntää muun muassa Tessa Gratton kirjassaan Veritaika.
Sophie Jordan tekee puolestaan uuden yliluonnollisen aluevaltauksen Liekki-kirjassaan, sillä hänen päähenkilönsä Jacinda on lohikäärmeihminen, joka kykenee ottamaan sekä lohikäärmeen että ihmisen hahmon. Trilogian ensimmäisessä osasssa käsitellään taitavasti paitsi Jacindan traagista rakastumista lohikäärmeenmetsästäjään myös naisen asemaa ja erilaisten odotusten täyttämistä.


Monet kirjoista sekoittavat eri yliluonnollisia hahmoja lahjakkaasti, ja esimerkiksi Cassandra Claren Varjojen kaupungit-sarjassa käsitellään kaikkia yllämainittuja hahmoja sen lisäksi, että päähenkilöinä hääräävät varjometsästäjät, jotka ovat eräänlaisia yliluonnollisen maailman lainvartijoita. Yliluonnollisia olentoja monipuolisesti käsittelevät myös Kiersten Whiten kirjat Paranormaali ja Yliluonnollisesti.


Syksyn kirjalistoja selaillessa huomasin, että myös suomalaiset kirjailijat ovat siirtyneet paranormaalin romantiikan pariin ja saamme lähitulevaisuudessa luettavaksi useampiakin suomalaisversioita teemasta. Esimerkiksi Elina Rouhiaiselta ilmestyy kesällä 2012 kirja nimeltä Kesytön, joka kertoo ihmissusista ja elämästä Kainuussa susirajalla. Paranormaaliin romantiikkaan voitaneen myös laskea huhtikuussa ilmestyvä Maria Turtschaninoffin Helsingin alla, joka on Helsinkiin sijoittuva urbaani fantasia.

Olemme myös kirjastolla panostaneet aiempaa enemmän englanninkielisten nuortenkirjojen saatavuuteen, joten sarjojen ystävät pääsevät jatkossa lukemaan muun muassa Cassandra Claren Varjojen kaupungit-sarjan uuden osan heti sen ilmestyessä englanniksi. Ainakaan allekirjoittaneella ei nimittäin riitä yleensä kärsivällisyyttä odotella suosikkisarjojen käännöksiä. Osa sarjoistahan meiltä jo löytyykin englanniksi, esimerkiksi Charlaine Harrisin Southern Vampire-sarja, Twilight-sarja, Maggie Stiefvaterin Wolves of Mercy Fall sekä Anne Ricen The Wolf Gift. Lisäksi hankimme jatkossa suosituimmista nuortenkirjoista myös pikalainakappaleen, jonka saa lainaksi viikoksi kerrallaan ja johon ei voi tehdä varauksia. Näin nopeiden lukijoiden ei välttämättä tarvitse odotella varausjonossa, ja suosittu kirja kiertää nopeasti asiakkaalta toiselle. Ensimmäinen tilaamamme pikalainakappale on Suzanne Collinsin Nälkäpeli, mutta epäilemättä tarvetta pikalainoille on myös paranormaalin romantiikan parissa.



Mitäs te lukijat olette pitäneet paranormaalista romantiikasta? Unohdinko mainita jonkin olennaisen teoksen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti