tiistai 3. heinäkuuta 2012

Kuluneen vuoden suosikit

Näin ennen lomalle jäämistä voisi olla ajankohtaista kirjata hieman kuluneen vuoden lukusuosikkeja, jotta löydän ne sitten itsekin täältä näppärästi palatessani lomalta töihin pää tyhjentyneenä. Jos ihmettelette vuoden suosikkilistan tekemistä näin kesäaikaan, niin syynä taitaa olla se, että omakin vuoteni tuntuu tätä nykyä jaksottuvan kouluvuoden mukaisesti.

Moni näistä tässä listatuista kirjoista on mainittu blogissa aiemminkin, sillä yleensähän haluan heti päästä kirjoittamaan pitämästäni kirjasta jotakin. Ei siis kannata odotella suuria yllätyksiä listalta, mutta nyt luvassa on kokoelma kirjoja joista olen pitänyt oikeasti, en vain työn puolesta. Vinkkausta valmistellessahan meidän on huomioitava yleisön erilaiset mieltymykset, joten ainoastaan omia lempikirjoja ei kannata vinkata, vaan pyrkiä itsekin lukemaan kirjoja sen oman mukavuusalueen ulkopuolelta. Usein se onkin varsin palkitsevaa, kun löytää uusia suosikkikirjoja sellaisten kirjojen joukosta, joihin ei ehkä muuten olisi tullut tarttuneeksi.

Kirjat eivät ole paremmuusjärjestyksessä, vaan täysin sattumanvaraisesti luetteloituna.Näin loman lähestyessä luovuin jopa suosimastani aakkostuksesta tekijän sukunimen mukaan. Villiä, tiedän.

  •  Elina Rouhiaisen Kesytön (paranormaali romantiikka toimi Suomessakin)
  • Maria Turtschaninoffin Helsingin alla (todella omaperäinen idea ja kansanperinnettä hienosti hyödynnettynä)
  •  Sophie Jordanin Liekki (ja sarjan kakkososa, jonka kärsimättömänä tyyppinä luin englanniksi)
  •  Cassandra Claren Varjojen kaupungit-sarjan viides osa (olen ihan addiktoitunut tähän sarjaan)
  •  Aleksi Delikourasin Nörtti - New Game (tämä on vain ihan mahtavan hauska)
  •  Lauren Oliverin Delirium (parhaita dystopioita)
  •  Kristin ja P.C. Castin Yön talo-sarja (tästä on ehkä vähän noloa tykätä tässä iässä, mutta yllättäen sarja on  parantunut edetessään)
  •  Maggie Stiefvaterin ihmissusisarjan päätös Häivähdys (kaunista kieltä, traagisia tapahtumia ja romantiikkaa)
  •  Veronica Rossin Paljaan taivaan alla (positiivinen dystopia-yllätys)
  •  Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogia (pakko tämäkin on edelleen mainita, on se vain niin vaikuttava kirjasarja)
  •  Jennifer E. Smithin Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea (tästä tuli vähän mieleen Rakkautta ennen aamua-leffa)

Lopuksi vielä pari erityismainintaa hieman vanhemmille kirjoille, jotka eivät mielestäni ole edelleenkään menettäneet tehoaan.

  • Tuija Lehtisen nuortenkirjat, joista erityisesti oman nuoruuteni suosikit Ikkunaprinsessa ja Vaniljasyndrooma
  • Anu Jaantilan Jenkkivuosi ja muut sarjan kirjat. Tämäkin on nuoruuteni suosikkeja, joka on kestänyt aikaa varsin hyvin, sillä olin nyt yhtä ihastuksissani siitä kuin silloin kauan, kauan sitten.

Kylläpä muuten tulikin fantasiapainotteinen lista. Pitäisiköhän sitä joskus lukea jotakin realistiseen maailmaan sijoittuvaakin. No, ehkä nyt lomalla. Hyvä kesää teille lukijoillekin, siltä varalta etten enää ehdi kirjoitella tänne. Ilona sen sijaan palasi jo lomilta, joten luotan hänen pitävän blogiamme pystyssä heinäkuun ajan.

Sillä välin kertokaapa kommenttiboksiin omia suosikkikirjojanne. Mitä kannattaa lukea kesällä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti