maanantai 23. heinäkuuta 2012

Fantasiakirjat loppu? Ei hätää! - osa 1

Oijoijoi. Minun vastuulleni jäi pitää blogia pystyssä heinäkuu, mutta horjuu, horjuu. Kesällä asiakaspalvelussa tulee vietettyä enemmän aikaa, kun kollegat kirmailevat vuoronperään lomilla, ja suuren osan jäljelle jäävästä ajasta olen kuluttanut valmistellen musiikkiosaston hyllyjen uusimista - hyllyjen saapumispäivä lähestyy kuin päälleajava juna...

Seliseli. Mutta työn ulkopuolella olen tällä hetkellä hyvin innostunut fantasiasta ja fantasiamaailmoista, mm. tänä viikonloppuna Espoossa järjestettävän Ropecon-tapahtuman tiimoilta. Ropecon on Suomen suurin roolipelitapahtuma, joka järjestetään nyt jo 21. kerran - allekirjoittanut taitaa olla siellä jo vähintään neljättätoista kertaa, näin lyhyellä laskuopilla. Tänä vuonna tapahtuman teemana on fantasia ja muut vaihtoehtotodellisuudet. Jo toista vuotta tapahtumassa ovat mukana myös Helmet-kirjastot - lue lisää!

Varsin usein Kouvolan kirjastoltakin pyydetään, että hankkisimme lisää fantasiakirjoja. Tämä toive on tullut keväälläkin esille mm. pääkirjaston nuorten palautevihkossa. Omasta mielestäni meillä on melko kattava kokoelma fantasiaa, mutta toki jos itse harrastaa, toivoo aina lisää! Jos sinusta tuntuu, että kaikki nuortenosaston fantasia on jo luettu, ja tarvitset palavasti lisää, neuvon kaksi osoitetta: nuorten aikuisten hylly, sekä aikuistenosaston fantasiahylly. Puututaanpa ensin edelliseen.

Nuorten aikuisten hyllyyn Kouvolassa sijoitetaan sellaisia kirjoja, jotka on suunnattu nuorille, muttei kuitenkaan aivan lapsille. Todella monet tässä blogissa vinkatuista kirjoista löytyvät NA-hyllystä. Sieltä löytyy siis myös fantasiaa, joka on enemmän yläaste- ja lukioikäisten makuun, ja jossa usein käsitellään senikäisten elämään kuuluvia asioita - niitä rankempiakin. Otan tässä esille muutamia, joita blogissamme ei ole esitelty, vaikka ehkä mainittu.


Kanto, Anneli: Tähystäjäneito - Paljon lastenkirjoja kirjoittanut Kanto löi hynttyyt yhteen Terhi Rannelan kanssa, ja tuloksena on tämä trilogian aloittava romantiikkaa ja seikkailua yhdistävä fantasiakirja.

Parkkola, Seita: Viima - urbaania fantasiaa, maagista realismia. Viiman maailma on melkein kuin meidän maailmamme, mutta ei aivan. Parkkolan kirjassa on joitakin aivan hillittömiä oivalluksia, kuten päähenkilön uuden koulun omintakeiset rangaistukset. Kirjalle on myös itsenäinen jatko-osa, Usva.

Falls, Kat: Veden alla - Jotakin fantasian ja dystopian väliltä, sijoittuu siihen osaan maailmaa joka on meille yhä tutkimaton: valtameret.

Lähteenmäki, Laura: Niskaan putoava taivas - Sitkeästi lukupinoni päällä keikkuva opus. Ei niinkään fantasiaa, vaan dystopiaa, synkkää kuvaa tulevaisuudesta.

Abedi, Isabel: Lucian - Ensi näkemältä tämä kirja saattaa muistuttaa paljon Twilightia, mutta itse asiassa ne ovat kuin yö ja päivä. Paranormaalia romantiikkaa, kyllä, mutta paljon mielenkiintoisempaa ja eri näkökulmasta kerrottua.Auttaisiko tämä ensi hätään? Ensi viikolla pyrin esittelemään aikuistenosaston fantasiatarjonnasta omia suosikkejani, joiden uskoisin olevan nuorempienkin makuun.

P.S. Vilkaiskaa myös nuortenosaston kauhuhyllyyn! Kirjastosta riippuen siellä voi olla hyvinkin "fantastista" kamaa. Esimerkiksi Debi Gliorin Magiaa-sarja ja Neil Gaimanin Hautausmaan poika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti