maanantai 13. elokuuta 2012

Takaisin kouluun

Tällä viikolla on ainakin täällä Kouvolassa aika palailla takaisin koulun penkille. Itse olen aina pitänyt syksystä ja koulujen alkamisesta (siis silloinkin kun itse vielä kulutin aikaani koulussa ihan oppilaana), sillä kesän jälkeen oli jo sen verran pitkästynyt, että oli mukava palata kouluun kavereiden pariin. Ja tunnustettakoon myös se, että pidin ja pidän itse opiskelustakin.Yliopistoaikoinani syksy oli aina se odotettu ajankohta, jolloin pääsi eroon kammottavasta kesätyöstään ja opintojen pariin palaamista odotti suorastaan innolla. Maailma oli täynnä uusia mahdollisuuksia ja innostunut opiskelija saattoi joka syksy valita vaikkapa useamman uuden tieteenalan opiskeltavakseen. Tämä syksy onkin itselleni opintojen suhteen käänteentekevä, sillä tarkoitukseni on palauttaa työn ohessa puuhastelemani ihan eri alan väitöskirja vihdoin syksyn aikana. Siitä taitaa muodostua vihdoin opintojeni päätepiste ja joudun jättämään haikeat hyvästit opiskelijaelämälle. Onneksi kirjastoalalla uuden oppimista voi jatkaa vaikka ikuisesti ja kaikenlainen tieto on helposti saatavilla.

Niin ja sitten takaisin alkuperäiseen aiheeseen, eli kouluun. Jostakin syystä koulu näyttäytyy useimmissa nuortenkirjoissa melko synkkänä paikkana, jossa vallitsevat viidakon lait. Suosituimmat ja kauneimmat ovat ravintoketjun yläpäässä ja muut sen sijaan koettavat vain selviytyä päivä kerrallaan. Onko teidän koulussanne tällaista? Toki sellaisiakin kirjoja on, joissa päähenkilö viihtyy koulussa tai joissa koulu on neutraalina taustana muille juonikuvioille. Yritin tässä miettiä erilaisia koulumaailmaa kuvaavia kirjoja, mutta varsinkaan positiivisten kirjojen listasta ei tullut kovin pitkä. Toki koulu vaikuttaa jollakin tavalla taustalla lähes kaikissa nuortenkirjoissa.

Tässä teille pieni listaus koulumaailmaan sijoittuvista kirjoista,  joiden avulla voitte motivoida itseänne takaisin oppilaitoksenne hellään huomaan.Jos koulunaloitusahdistus on suuri, kannattanee huomioida vain positiiviset opukset. • Chobsky, Stephen, Elämäni seinäruusuna. Ujo Charlie ei halua enää olla seinäruusu. Lukion ensimmäinen luokka tarjoaa väylän muutokseen.
 • Delikouras, Aleksi, Nörtti: New Game. Tietokonepeleihin addiktoituneen Dragonslayer666:n hullunhauska päiväkirja.
 • Halpern, Julie, Matkalla nörttiyden ytimeen. Jessie rakastaa koulua, mutta ei enää ystäviään. Kynnys kaveerata mukavalta vaikuttavien koulun virallisten nörttien kanssa on kuitenkin liian kova. Onko sillä väliä mitä muut ajattelevat, jos itse viihtyy ystäviensä seurassa?
 • Kaye, Marilyn, Valitut-sarja. Joukko nuoria omaa yliluonnollisia voimia ja koettaa selvitä yläkoulussa paljastamatta kykyjään ja oppia samalla hallitsemaan niitä.
 • Lehtinen, Tuija, Rebekka: Yllätysten ysi. Tässä kirjassa Tuija Lehtisen Rebekka-sarjan päähenkilö on yhdeksännellä luokalla ja joutuu jo pohtimaan tulevaisuuttaan. Lukio vai ammattikoulu? Vai jotain ihan muuta?)
 • Nadin, Joanna, Haku päällä, Rachel Riley. Kirjasarjan sankaritar on tässä kirjassa päättänyt löytää sen oikean, joka on tietenkin koulun kunkku Justin. Vai onko kuitenkaan?
 • Niemi, Mikael, Aivot pellolle. Mitä tapahtuu, kun kaikki tuntuu menevän pieleen?
 • Rannela, Terhi, Taivaan tuuliin. Tarina koulukiusaamisesta ja siitä mihin se voi pahimmillaan johtaa.
 • Raskala, Janita, Kaksoisloukkaus. Koulun uusi tyttö sotkee 9-luokkalaisen Jannan välit ystäviinsä
 • Strandberg, Mats, Piiri. Ruotsalaisen pikkukaupungin lukiossa tapahtuu kamalia. Urbaania fantasiaa.
 • Veirto, Kalle, Leiri. Ysiluokkalainen Santtu on joutunut ongelmiin ja hänet lähetetään kesäksi leirille, jonka tarkoitus on koulia hänestä kunnollinen nuori.
 • p.s. Muistakaahan myös koulumaailmaan liittyvät tv-sarjat. Näistä oman, ehdottoman puolueellisen, näkemykseni mukaan paras kautta aikain on Buffy Vampyyrintappaja


Millä mielellä te lukijat odotatte koulujen alkua? Tunnustaako joku viihtyvänsä koulussa, vai onko kyseessä vain välttämätön paha matkalla kohti tulevaisuutta? Meillä kirjastossa syksy näkyy kiireen lisääntymisenä, kun ihmiset palailevat kesän jälkeen arkeen ja lähtevät hakemaan paitsi opiskelukirjoja myös harrastuksiin liittyvää kirjallisuutta. Lisäksi pääsemme jälleen kesätauon jälkeen aloittamaan kouluyhteistyön, jota ainakin allekirjoittanut odottaa innokkaasti. Toivottavasti näemmekin pian kouluilla vaikkapa kirjavinkkauksen yhteydessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti