tiistai 14. toukokuuta 2013

Toukokuun kirja: Tähtiin kirjoitettu virhe


Nyt toukokuussa päätimme hylätä hetkeksi dystopiat ja fantasiamaailman ja ottaa kuukauden kirjaksi netttimaailmassa jo jonkin verran huomiota herättäneen John Greenin kirjan Tähtiin kirjoitettu virhe. Hilpeissä tunnelmissa ei tosin tässäkään kirjassa liikuta, sen verran traagisesta aiheesta teos kertoo.

Tähtiin kirjoitettu virhe on samanaikaisesti sekä rakkaustarina että tragedia, sillä molemmat rakkaustarinan osapuolet sairastavat syöpää. 16-vuotias Hazel on sairastanut parantumatonta kilpirauhassyöpää jo useamman vuoden ja elää erään uuden lääkkeen tuomalla jatkoajalla. Augustus puolestaan on ainakin toistaiseksi voittanut oman syöpänsä, ja yrittää nyt opetella elämään ilman toista jalkaansa.

Hazel ja Augustus kohtaavat, rakastuvat ja joutuvat pian väistämättömien kysymysten ääreen: Kannattaako kuolemansairaan rakastua? Entä kannattaako kuolemansairaaseen rakastua?

Vaikka kirjan teema on synkkääkin synkempi, kyseessä ei ole yksinomaan surullinen kirja, vaan mukana on myös paljon huumoria. Hazel ja Augustus nimittäin suhtautuvat kohtaloonsa toisinaan ronskillakin huumorilla, ja dialogi on terävää ja hauskaa. Kirjailija onnistuu käsittelemään traagisia asioita alleviivaamatta, ja monet liikuttavimmista kohdista tulevatkin ikään kuin rivien välistä.

Itse koukutuin tästä kirjasta niin, että luin sen yhdessä päivässä. Ja lukiessani sekä itkin että nauroin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti