keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Kesä-heinäkuun kirja: Ladaromaani

"En takuulla aja takaisin", sanoi Tschick ja rymisteli jarruttamatta eteenpäin.

Wolfgang Herrndorfin kirjoittaman Ladaromaanin kertoja ja toinen päähenkilö on Maik. Hän on niitä ihmisiä, joille luokkakaverit eivät vaivaudu edes keksimään lempinimeä. Onhan hän niin tylsä. Eikä hänellä ole ystäviä. Ketään ei edes kiinnosta, kun hän tekee liikuntatunnilla kasiluokkalaisten ennätyksen korkeushypyssä. Kesäloman koittaessa hänen äitinsä lähtee "kauneuslomalle" eli vieroitusklinikalle ja hänen isänsä häipyy sihteerinsä kanssa "työmatkalle". Maik jää yksin kotiin, ja silloin talon pihaan ilmestyy luokan häirikkö Tschick.

Tschick ja Maik "lainaavat" ladan, jolla lähtevät road tripille kohti Valakiaa, paikkaa, jossa Tschickin sukulaisten pitäisi asua. Saksan kielessä Valakia tarkoittaa suunnilleen takahikiää tai huitsin nevadaa. Se on myös alue Romaniassa. Kartat ovat Tschickin mielestä turhia. Voihan oikean tien valita vaikka kolikkoa heittämällä tai paikkakunnan nimen ensimmäisen kirjaimen mukaan. Pääasia, että suuntana on suunnilleen etelä.

Pojat ajelevat keskellä peltoa, tapaavat koko joukon erikoisia ihmisiä, kuten kaatopaikalla oleskelevan Isan ja kivääriä heiluttelevan Horst Fricken, nukkuvat taivasalla ja pakenevat poliisia.

Pidin kirjan päähenkilöistä ja huumorista. Pidin myös siitä, ettei jokaista absurdia sattumusta tai kohtaamista selitetä loppuun asti. Jos matkalla tulee vastaan outo aatelisnuorten pyöräseurue, sille ei tarvitse löytää mitään järkevää selitystä.

En ole lukenut aikaisemmin road trip -kirjoja. Poikkesiko Ladaromaani teistä suuresti muista genren kirjoista ja elokuvista? Ihan joka matkatarinassa 14-vuotiaat eivät taida kurvailla "lainatulla" ladalla. Toisaalta henkínen kasvu matkan aikana on varmaankin yhteistä monille road trip -tarinoille. Korjatkaa, jos olen väärässä.

2 kommenttia:

  1. Lada on oiva kesäauto (tosin mieluusti omistajan luvalla ja ajokortti taskussa). Ladaromaanista jäi hyvä fiilis. Päähenkilöille tosiaan sattui ja tapahtui kaikenlaista. Uskottavuus oli välillä kaukana, mutta tämähän onkin road trip- ja kesälomakirja :)

    VastaaPoista
  2. Täytyy tunnustaa että kirja jäi minulta kesken. Ei tosin huonoutensa vuoksi, mutta en tainnut olla ihan kohderyhmää ja lukujonossa oli iso kasa kiinnostavampia opuksia. Epäilemättä luen kirjan kuitenkin vielä joskus loppuun asti, sillä haluan saada selville miten seikkailu päättyy. Joka tapauksessa näin kirjan puoliväliin luettuani voin sanoa kirjan olleen hauska, seikkailullinen, salaa hieman syvällinenkin ja hyvin kirjoitettu. Jos siis road trip-kirja kiinnostaa, niin tähän kannattaa tarttua.

    VastaaPoista