perjantai 29. elokuuta 2014

Paahde


”Greenjärven leiri oli pahojen poikien leiri.
Jos paha poika pakotetaan joka päivä

auringon paahteeseen kaivamaan kuoppa,
hänestä tulee hyvä poika.”

Louis Sacharin Paahde oli ollut luettavien kirjojen listallani jo monta vuotta. Aikoinaan minulle vinkattiin kirjaa suunnilleen samaan tapaan kuin vinkkasin sitä täällä kesäkuussa. Vinkin perusteella kuvittelin kirjan aika erilaiseksi kuin se lopulta oli. Kuvittelin sen käsittelevän salaliittoa, valtion huippusalaista operaatiota tai jotakin rikollista toimintaa. Ennakkoluuloni oli väärä, vaikka jonkinlaisesta salaliitosta olikin kyse. Yllätyin kuitenkin iloisesti.

Stanleyllä ja hänen perheellään on aina ollut huono onni. Se on hänen ”kelvottoman-kurjan-mätämuna-sikavaras-isoisoisoisänsä” syytä. Isoisoisoisän päälle on aikoinaan langetettu kirous, joka kiusaa edelleen jälkipolvia. Kirouksen takia Stanleyn luullaan varastaneen lenkkarit, ja kirouksen takia Stanley joutuu Greenjärven työleirille, jossa kaivetaan kuoppia päivät pitkät paahtavan auringon alla.

Yllättäen Stanley saakin mahdollisuuden korjata yli sata vuotta sitten tapahtunut vääryys. Takakannessa kirjaa kuvaillaan palapeliksi ja sellainen se vähän onkin. Menneisyyden ja nykyisyyden välillä on yllättäviä yhteyksiä.

Enpä paljastakaan kirjasta tämän enempää. Oli hienoa lukea taas nuortenkirja, joka poikkeaa valtavirrasta. Tässä oli vanha kunnon hyvä tarina.

Mitä mieltä te muut olitte Paahteesta?

3 kommenttia:

 1. Luin kirjan Outin vinkistä noin vuosi sitten. Pidin valtavasti. Kirja oli jännittävä, mukaansatempaava ja loppua kohti vain parani.

  Katsoin myös elokuvaan pohjautuvan Paahde-elokuvan. Valitan, mutta elokuva oli ihan huono. Jos tunnette pakottavaa tarvetta elokuvan katsomiseen, niin lukekaa kirja ensin :)

  VastaaPoista
 2. Sijoittaisin Paahteen ehkä jopa top 10 -nuortenromaanien listalle. Pitäisi yrittää joskus laatia lista, mutta pelkään, että se vaatii vähintään pari tusinaa kirjaa ;-)

  VastaaPoista
 3. Hauskaa, että olen vinkannut kirjaa, jota en ole itse vielä lukenut. Sellaista tämä työ välillä on :)

  Kerro Markku Top 24 -listasi täälläkin, jos saat sen joskus valmiiksi :)

  VastaaPoista