perjantai 22. elokuuta 2014

Vielä vähän lisää vanhoja nuortenkirjoja

Koulutkin alkoivat jo ja ulkona sataa, mutta me täällä lukupiirissä muistelemme vielä hetken aikaa vanhoja kirjoja. Tänä kesänä on ollut hauska lukea toisten nuortenkirjamuistoja.  Joukossa oli minullekin tuttuja kirjoja (Minäkin luin Tarzaneita!), mutta myös kirjoja joista en ollut ennen kuullutkaan. Viimeisenä olisi sitten minun vuoroni kertoa nuoruuteni suosikkikirjoista. Teini-ikäinen minäni näyttää pitäneen tyttökirjoista, huumorista, romantiikasta ja historiastakin.Christine Nöstlinger: Suklaata ja särkyneitä sydämiä
Christine Nöstlingerin Gretchen Sackmeierista kertova trilogia ja muut nuortenkirjat olivat oma löytöni. En tiedä ketään toista, joka niitä olisi lukenut. Kirjat olivat vanhoja ja aika tylsän näköisiä jo silloin, kun aloin lukea niitä. Miten ihmeessä tulin edes lainanneeksi ensimmäisen kirjan? Pidin kirjoista kuitenkin kovasti. Muistan ajatelleeni niiden olevan aitoja ja elämänmakuisia. Suklaata ja särkyneitä sydämiä kertoo ylipainoisesta Gretchenistä, jolla on rakkaus- ja perhehuolia. Hän on rakastunut samalla luokalla olevaan ilkeään Florianiin. Kotona äiti taas saa laihdutusinnostuksen ja perherauha on mennyttä. Suomessa Nöstlingerin nuortenkirjat on unohdettu varmaan jo kauan sitten, mutta kirjailijan kotimaassa Itävallassa kirjoista on otettu vielä viime vuosinakin uusia painoksia.
 Tuija Lehtinen: Mirkka-sarja
Tuija Lehtinen on kirjoittanut ja kirjoittaa edelleen monia suosittuja nuortenkirjoja. Minulle on jäänyt mieleen erityisesti Mirkasta ja hänen siskostaan Masasta kertova sarja. Lämminhenkinen ja hauska sarja erottui edukseen muiden välillä vähän ahdistavienkin nuorisokuvauksien joukossa.

Kaisa Ikola ja Minna Kulmala: Hullu luokka
Kirjoittajat olivat itsekin 14-vuotiaita, kun sarjan ensimmäinen osa ilmestyi. Myöhemmin Ikola jatkoi yksin sarjan kirjoittamista. Hullulle luokalle sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. En enää oikein muista mitä, mutta yleensä syypää hullunkurisiin tapahtumiin on Loiva, luokan pelle.

Kaisa Ikola on kirjoittanut myös romanttisen historialliseen Skotlantiin sijoittuvan Ylämaa-trilogian. Siitäkin pidin paljon.Raili Mikkanen: Karhun kumarrus
Jos en olisi lukenut tätä kirjaa, en ehkä tietäisi, kuka oli Suomen ensimmäinen naisministeri. Kirja kertoo Miina Sillanpään nuoruusvuosista. Markkinoiden tanssiva karhu on ennustanut Miinan äidille, että hänen seitsemännestä lapsestaan tulee jotain merkittävää, ja niin Miinasta aikanaan tuleekin. Lapsena ja nuorena hänen on kuitenkin työskenneltävä tehtaassa ja piikana. Raili Mikkanen on kirjoittanut muitakin nuortenkirjoja historiamme merkittävistä naisista.

Sellaisia kirjoja tulin lukeneeksi joskus 1990-luvun lopulla. Ensi kuussa palaammekin taas tuoreempien nuortenkirjojen pariin. Sitä ennen keskustelemme vielä Louis Sacharin Paahteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti