tiistai 10. helmikuuta 2015

Anna Shirley ja Lizzie Bennet videobloggaajina


Vähän aikaa sitten löysin lapsuuden suosikkini Anna Shirleyn Youtubesta. Koukutuin katsomaan hänen videoblogiaan ja muutaman päivän aikana ahmin kaikki Annan noin neljäkymmentä videota. Green Gables Fables -videoblogin on toteuttanut joukko opiskelijoita Yhdysvalloista ja Kanadasta. Tekijät tekevät sarjaa netissä, eivätkä ole koskaan tavanneet toisiaan reaalimaailmassa. Vlogissa nykypäivän Anna (AnneWithAnE) kertoo elämästään kameralle. Anna on 17-vuotias orpotyttö, joka opettelee elämään uudessa sijaisperheessään. Anna kuuntelee indie rockia ja pukeutuu muodikkaisiin vaatteisiin. Hän rakastaa runoja ja puhuu lakkaamatta. Onneksi kameralle voi kertoa kaiken! Sarjan edetessä tutustutaan myös Annan ystäviin. Youtuben lisäksi he viestittelevät Twitterissä, Tumblrissa ja vähän muuallakin sosiaalisessa mediassa. Parasta tässä sarjassa on se, että Anna ja hänen ystävänsä ovat juuri sellaisia kuin muistan heidän olleen kirjoissakin. Sarja tuntuu muutenkin olevan uskollinen alkuperäiselle tarinalle. Green Gables Fables perustuu L. M. Montgomeryn alun perin vuonna 1908 aloittamaan Anna-sarjaan, jonka ensimmäinen osa on Annan nuoruusvuodet (Anne of Green Gables).


Anna ei ole ainoa klassikkokirjasta nykypäivään siirretty vloggaaja. Youtubesta heitä löytyy vaikka kuinka paljon. Ensimmäinen ja suosituin taitaa olla Jane Austenin Ylpeydestä ja ennakkoluulosta tuttu Elizabeth. Lizzie Bennet Diaries -vlogissaan hän kertoo nokkelasti elämästään, johon kuuluvat hullu tyttäriään joka paikassa naittava äiti, sarkastinen isä, täydellinen isosisko, villi pikkusisko ja se ärsyttävä Darcy, jonka hän tapasi tuttujen häissä.


Muita fiktiivisiä vloggaajia ovat esimerkiksi Peter Pan ja Leena, joilla on yhteinen vlogi The New Adventures of Peter and Wendy. Viktoria Frankenstein puolestaan esittelee arveluttavia tutkimuksiaan vlogissa Frankenstein MD. Jane taas aloittaa uudessa työpaikassa ja kertoo siitä vlogissaan The Autobiography of Jane Eyre. Shakespearen näytelmistä on tehty useitakin Youtube-versioita. Yksi mielenkiintoinen on uusiseelantilaisten nuorten tekemä NMTD - Nothing Much To Do, joka perustuu näytelmään Paljon melua tyhjästä.

Edellä mainitut vlogit ovat kaikki englanninkielisiä. Minkälainen mahtaisi olla johonkin suomalaiseen klassikkoon perustuva videoblogi? Minkälaista vlogia mahtaisivat pitää vaikkapa Tiina tai Seljan tytöt?

2 kommenttia:

  1. Tämän hetken yksi kuumimmista ja tunnetuimmista vbloggaajista on tietysti John Green (Tähtiin kirjoitettu virhe) joka pitää veljensä kanssa videoblogia youtubessa https://www.youtube.com/channel/UCGaVdbSav8xWuFWTadK6loA

    Itse haluaisin nähdä Frodon (tai ehkä mieluummin jopa Samin!) videoblogia matkalta Mordoriin. Voin kuvitella miten hienoja vblogauksia jostain Mordorin rajoilta tulisi :)

    VastaaPoista
  2. Vlogbrothers on fiksu ja hauska. Aluksi minun oli vähän vaikea käsittää, että sama mies, joka on kirjoittanut Tähtiin kirjoitetun virheen, piirtää väriliiduilla naamaansa jne. :D

    VastaaPoista