maanantai 27. huhtikuuta 2015

Pojat

Jessica Schiefauerin Pojat on kertomus kolmesta yläkouluikäisestä tytöstä. Kimiä, Momoa ja Bellaa pojat kohtelevat huonosti tai ovat huomaamatta. Tytöt alistuvat poikien hipelöintiin ja huuteluun eivätkä osaa tai uskalla puolustaa itseään.

Bella pitää kukkien kasvatuksesta ja hän tilaa ulkomailta usein kasvien siemeniä. Erään kerran siemenlähetyksessä on jonkin oudon kasvin siemeniä. Uteliaana Bella istuttaa sen ja siemenestä itää yhdessä yössä salaperäinen kukka. Hänestä tytöt saavat makeaa nestettä, joka muuttaa heidät pojiksi. Ensimmäinen kerta tapahtuu puolivahingossa, mutta sitten he päättävät kokeilla millaista olisi elää poikana. Poikina tytöt huomaavat käyttäytyvänsä toisin ja heihin myös suhtaudutaan eri tavoin kuin tyttöinä. Ensihurmoksen jälkeen Momo ja Bella kyllästyvät muuttumisleikkiin ja yrittävät saada myös Kimin ymmärtämään muuttumisleikin vaarat. Kim ei halua luopua pojan roolista, sillä hän on ystävystynyt Tonyn kanssa. Hän haluaisi olla Tonyn ystävä myös tyttönä, mutta Tony ei ole kiinnostunut. Kim pohtii kertoisiko Tonylle totuuden vai ei. Tämä ei voi päättyä hyvin.

Pojat on toisaalta liiankin realistinen kirja ja toisaalta täyttä fantasiaa. Pidin kirjan ideasta olla välillä joku muu. En pitänyt poikien tavasta kohdella vastakkaista sukupuolta. Tunsin itseni ihan liian vanhaksi lukiessani hormonihyrinöistä ja hänen vertauskuvallisesta kuvauksesta.

Kukapa ei joskus haluaisi olla joku muu? Olisiko elämä erilaista, jos olisikin tytön sijasta poika? Piditkö sinä huhtikuun kuukaudenkirjasta Pojat?


1 kommentti:

  1. En osaa päättää, mitä mieltä olin kirjasta. Ehkä sen takia, että olisin kaivannut juuri nyt jotain kevyttä luettavaa tai etten yleensäkään pidä kovin ahdistavista kirjoista. Kirja on hyvin kirjoitettu ja koukuttavakin. Se poikkeaa valtavirrasta ja on varmasti palkintonsa ja ehdokkuutensa ansainnut. Itse koin kirjan kuitenkin paikoitellen aika ahdistavana, ja erityisesti minulle jäi huono maku siitä, miten pojat kuvattiin lähinnä tyttöjen hyväksikäyttäjinä.

    Idea sinänsä on mielenkiintoinen ja siinä on mahdollisuuksia moneen. Voisi olla hauska lukea kirja, jossa samaa aihetta tai teemoja pohdittaisiin toisella tavalla ja eri näkökulmasta. Vai onko sellainen kirja jo olemassa?

    VastaaPoista