tiistai 5. tammikuuta 2016

Tähtisumua

Minun on pitänyt lukea Neil Gaimanin Tähtisumua (2000) jo pitkään. Jo siitä saakka kun Annukka ensimmäisen kerran vinkkasi kirjaa yhteisessä vinkkauksessamme. En ole ainoa, johon vinkki tehosi. Tähtisumua on ollut yksi vinkkauksiemme hittikirjoista.

Kuva: NASA's Marshall Space Flight Center / Flickr. Creative Commons -lisenssi CC BY-NC
Kirja kertoo siis Tristran Thornista, joka lähtee noutamaan tähdenlentoa ihastukselleen. Hän ei tiedä että moni muukin tavoittelee tätä samaa tähteä. Tristran kokee matkallaan jännittäviä seikkailuja ja tapaa kaikenkarvaisia satuolentoja.

Karvainen pikkumies raapi leukaansa. Tai kuonoaan; se olisi voinut yhtä hyvin olla kuonokin. ”Tiedätkö, mitä mä tekisin sun housuissasi?”
”En”, Tristran sanoi ja uusi toivo heräsi hänessä. ”No mitä?”
Pikkumies pyyhki nenäänsä. ”Käskisin se tytön hieroa naamaansa sontatunkioon ja menisin etsimään toisen, joka antaisi pusun pyytämättä mahdottomia palkaksi. Niitä riittää. Siellä päin maailmaa, mistä sä olet kotoisin, on vaikea nakata tiiliskiveä osumatta sellaiseen tyttöön.”

Tähtisumua oli sellainen kuin olin odottanutkin. Siinä on jännitystä, huumoria ja taikaa. Ennen kaikkea se on satu, vaikkakaan ei ihan perinteinen sellainen. Perinteisistä saduista tuttuja juttuja on muokattu pilke silmäkulmassa.

Gaiman on muuten saanut innoituksensa kirjaan Charles Vessin kuvituksista, ja ensimmäinen englanninkielinen painos onkin tehty yhteistyössä Vessin kanssa. Suomenkielisessä painoksessa ei ole kuvitusta, mutta Kouvolan pääkirjastosta löytyy englanninkielinen Vessin kuvittama Stardust.

3 kommenttia:

  1. Luin Tähtisumua kirjan jo marraskuussa. Pidin kirjassa erityisesti siitä että se on perusfantasiaa, pitkästä aikaa sain lukea jotain ihan tavallista ilman ihmeellisiä koukeroita. Aluksi tarina tuntui etenevän hitaasti ja viimeiset vaiheet hurahtivat kohti ja ohi nopeammin kuin tähdenlento. Tällä hetkellä luettavana oleva Gaimanin Neverwhere - maanalainen Lontoo on jo koukeroisempi tapaus. Ensin piti netistä etsiä tuore Lontoon "tube map" ja verrata sitä kirjan sisäkannessa olevaan. Sitten vasta alkoi matka maanalaiseen Lontooseen...

    VastaaPoista
  2. Neverwhereistä on olemassa varsin mainio sarjakuvasovitus, jonka tekivät Mikey Carey ja Glenn Fabre. Saatavilla ainakin Kotkan ja Kouvolan kirjastoista.

    VastaaPoista
  3. Tähtisumua on erityisen hyvä valinta silloin, kun etsii ohuehkoa fantasiakirjaa, jolla ei ole jatko-osia. Useat perinteiset fantasiat kun ovat paksuja järkäleitä. Minua jäi tosin harmittamaan, ettei kirjalla ole jatko-osia (vai onko?). Olisin voinut palata Haltiamaahan uudestaankin.

    VastaaPoista