tiistai 28. helmikuuta 2017

Helmikuun kuukauden kirja: Et kävele yksin

Helmikuun kuukauden kirjana oli viime vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittaja, ensirakkaudesta kertova Juuli Niemen Et kävele yksin. 

Kirjan päähenkilöt ovat 15-vuotiaat Ada ja Egzon. Ada on suomalainen tyttö, joka asuu kahden taiteilijaäitinsä kanssa. Hän on kiltti ja hyvä koulussa. Egzonin perhe puolestaan on Kosovosta ja Egzon on mamu, vaikka on syntynyt Suomessa. Egzon yrittää paeta kodin vaiettuja salaisuuksia ja maalaa ajatuksensa graffiteiksi.

Ada ja Egzon käyvät molemmat yläkoulun viimeistä luokkaa eivätkä ole olleet missään tekemisissä ennen marraskuista iltapäivää, jolloin äidinkielenopettaja antaa oppilailleen tehtäväksi isänpäiväkorttien tekemisen. Egzon ryntää ulos luokasta ja Ada lähtee perään. 

"He eivät ole koskaan vaihtaneet sanaakaan. He käyvät vain muutamaa yhteistä kurssia ja Adan paikka on aina eri puolella luokkaa kuin Egzonin. Ada epäröi hetken. Silloin Egzon tuntee Adan katseen kasvoillaan ja kääntyy tätä kohti. Ada nielaisee. Hän kävelee Egzonia kohti, keskittyy siihen, että askeleet näyttäisivät varmoilta, ja sanoo ohi mennessään: 
-Minullakaan ei ole isää. 
Sitten hän työntää oven voimalla auki, syöksyy pihaan ja juoksee niin kovaa kuin pystyy." (Et kävele yksin s. 11.)

Tästä alkaa vähitellen nuorten rakkaustarina, joka on - kuten ensirakkaudet yleensä ovat - koko elämän täyttävää, vimmaista, huumaavaa ja hajottavaa. Ensirakkaus voi antaa kaiken, mutta se voi myös repiä palasiksi.  

Et kävele yksin on rakkaustarinan lisäksi tarina kahden erilaisen maailman kohtaamisesta sekä kasvamisesta ja murrosiästä, aikuisuuden kynnyksellä olemisesta. Niemi on onnistunut samastumaan nuorten elämään ja ajatuksiin mielestäni erittäin onnistuneesti, ja tarina tempaisi mukaansa heti ensimmäisiltä sivuilta lähtien. Vaikka kirjan kansikuva on varsin hempeä ja tyttömäinen, niin sisältö sopii ehdottomasti sekä tytöille että pojille.

Et kävele yksin on mahdollista lainata kirjana, e-kirjana ja Daisy-äänikirjana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti