tiistai 26. kesäkuuta 2012

Sukellus blogimaailmaan: Kovaa työtä olla minä



Nyt on sitten muotiblogejakin tutkittu ihan tieteellisesti, sillä sain juuri käsiini Elina Nopparin uunituoreen Kovaa työtä olla minä: muotibloggaajat mediamarkkinoilla-kirjan. En tiedä teistä, mutta itse rakastan lukea kaikennäköisiä tutkimuksia eri ilmiöistä, ja otin siis suurella innolla vastaan tämänkin opuksen. Kuten useimmat meistä, seuraan aika paljon eri blogeja jos jonkinnäköisistä teemoista, ja oli mielenkiintoista päästä näkemään mitä muotibloggaajista on tutkimuksessa saatu irti. Vaikkei ulkoisen habitukseni perusteella välttämättä uskoisikaan, luen nimittäin jopa muotiblogeja ja tässäkin tutkimuksessa seurattiin joitakin suosikkejani (ehdoton lempparini muotiblogigenressä on Nelliinan vaatehuone, joka tätä nykyä löytyy Olivia-lehden sivuilta).

Sinänsä huvittavaa, että vaikka rakastan kirjoja ja lukemista yli kaiken, en juurikaan seuraa kirjallisuusaiheisia blogeja, vaan useimmiten tulee luettua urheiluun, ruokaan ja muotiin liittyviä kirjoituksia. Ehkä suurin syy siihen on, etten vielä ole löytänyt kirjallisuusblogia, jonka kirjoittajan kirjamaku vastaisi riittävästi omaani. Jos blogissa esitellyt kirjat eivät kiinnosta minua, ei tunnu järkevältä seurata blogia. Näin minulle kävi esimerkiksi paljon hehkutetun Sallan lukupäiväkirjan kanssa, sillä kirjamakumme tuntuvat olevan totaalisen eri maailmasta.

Muotiblogeissa makujen yhteneväisyys ei ole niin tarkkaa, sillä luen kyllä sellaistenkin ihmisten blogeja, joiden käyttämiä vaatteita en suostuisi missään nimessä pukemaan itse päälleni edes pimeässä huoneessa metsän keskellä. Kirjavinkkejä etsiskellessäni päädyn useimmiten sen sijaan Sivupiirin, Kirjavinkkien ja muiden vastaavien vinkkaussivustojen palstoille.

Entäs te lukijat, oletteko löytäneet hyviä kirjallisuusblogeja? Vai luetteko ennemmin kirjailijoiden blogeja? Nykyäänhän monet kirjailijat ovat aktivoituneet sosiaalisessa mediassa. Tästä esimerkkinä vaikkapa seuraavat nuortenkirjailijat: J.S. Meresmaa, Elina Rouhiainen ja Terhi Rannela. Minä haluaisin mielelläni löytää jonkin innostavan kirjallisuusblogin, joten vinkatkaapa aarteitanne. Entä mitä muita blogeja seuraatte? Valitsetteko blogin teeman perusteella vai päädyttekö lukemaan hyvän kirjoittajan blogia aiheesta kuin aiheesta?

No niin, sitten tämän pienen harhapolun jälkeen takaisin aiheeseen, eli Kovaa työtä olla minä-kirjaan. Kirjassa pohditaan muun muassa sitä, mitä blogit pitäjilleen merkitsevät. Eli onko kyseessä urasuuntautunut harrastus, josta pyritään ottamaan kaikki irti, vai enemmänkin eräänlainen oman tyylin näyttämö tai päiväkirja. Lisäksi kirjassa käsitellään bloggaajien yksityisyyden rajoja, vuorovaikutusta lukijoiden kanssa ja markkinointiyhteistyötä. Mikä parasta, teemoja lähestytään sekä blogin pitäjien, lukijoiden että markkinoijien haastattelujen kautta. Lukija voi samalla myös bongailla mistä blogeista kirjassa käytetyt lainaukset ovat lähtöisin, sillä haastateltavien bloggaajien nimiä ei paljasteta.
Varsin mielenkiintoinen teema oli myös se, onko muotibloggaajien sallittua photoshopata kuvissa ulkonäköään. Naistenlehtien mallien kuvathan ovat järjestään muokattuja, mutta onko suurempi synti jos ns. tavallinen bloggaaja muuntelee ulkonäköään. Pidättekö te muotibloggaajia esikuvinanne? Tulisiko heidän esiintyä kuvissa omana itsenään, ei korjailtuna versiona? Entä miksi on hyväksyttävämpää katsella mainoksia muotilehdissä kuin -blogeissa?

Jos blogimaailma ja sen taustatekijät kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti napata kesälukemiseksi Kovaa työtä olla minä-kirja. Mikää hirmuinen tiiliskivopushan ei ole kyseessä, vaan itse lukaisin kirjan yhden työmatkan aikana (junalla kuljetun).Varsinkin jos itse kirjoittaa blogia ja on haaveillut hyödyntävänsä sitä taloudellisesti tai uramielessä, on kirjaan tutustuminen varsin hyödyllistä.

Kirja on muuten luettavissa verkossakin.

2 kommenttia:

  1. Facebookista voi hakea myös sivun Kotimaiset kirjablogit, jos sitä kautta vaikka löytyisi uusi kirja-aiheinen suosikki. Valikoimaa ainakin on riittävästi ja lukumakuja monenlaisia. Veikkaan, että voisit ehkä innostua tästä blogista: http://kirjamieli.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Kiitos blogivinkistä,tuohan vaikutti tosi kiinnostavalta blogilta!

    VastaaPoista