maanantai 19. marraskuuta 2012

Nörtti Finlandia Junior-ehdokkaana

Ilahduin suuresti kun tämänvuotiset Finlandia Junior-ehdokkaat julkaistiin, sillä Aleksi Delikourasin Nörtti: New Game-kirja oli päässyt mukaan ehdolle. Tiedän - uutinen on jo vanha, mutta en ole aiemmin ehtinyt istahtaa koneelle asiaa hehkuttamaan.Yleensä minua on Finlandia Junior-kisassa häirinnyt se, että lasten-, ja nuortenkirjallisuus niputetaan saman palkinnon alle. Kuinka voi verrata esimerkiksi Nörttiä ja vaikkapa Tatu ja Patu-kirjaa keskenään? Olisiko kirjamaailmassakin jo aika havaita, etteivät lapset ja nuoret ole yksi yhtenäinen ryhmä vaan monet nuortenkirjat ovat huomattavasti lähempänä aikuisille kuin lapsille suunnattua kirjallisuutta?

Mutta jos unohdetaan jokavuotinen jupinani kyseisestä aiheesta, on hienoa että Nörtin kaltainen kirja, jota nuoret (ja erityisesti pojat) ihan oikeasti lukevat, on päässyt ehdolle. Me olemme Ilonan kanssa vinkanneet kyseistä kirjaa kouluissa tämän syksyn, ja useimmiten varsinkin luokan pojat ovat jo tunteneet ainakin Dragonslayerin nettivideot ja ovatpa monet lukeneet itse kirjankin. Opettajat eivät aina ole olleet niin riemuissaan Nörtin suorasukaisesta kielenkäytöstä, mutta nythän kirjasta tulee suorastaan hovikelpoinen palkintoehdokkuuten myötä. Kukapa voisi paheksua Finlandia Junior-ehdokasta?

Hieno uutinen on lisäksi se, että Nörtille on ilmestymässä jatko-osa ensi vuonna. Niin ja tietenkin se, että Aleksi Delikouras itse vierailee kirjastossamme 14.2.2013. Laittakaapa jo päivä kalentereihin, niin muistatte saapua ihmettelemään miestä kohutun Dragonslayer666:n taustalla.

Ne muut ehdokkaat voitte käydä kurkistamassa täältä. Ja tässä vielä valintalautakunnan perustelut:

"Harva kirja on yhtä aikaa niin kamala ja hauska, että lukija ulvoo naurusta ja itkusta, välillä yhtä aikaa. Aleksi Delikourasin Nörtti on sellainen kirja.
DragonSlayer666 on hurjasta pelinimestään huolimatta tavallinen lukiolaispoika, jolla on rillit ja risaiset lenkkarit. Samalla hän on suomalaisten antisankareiden aito perillinen. Delikouras kuvaa päähenkilöään humoristisesti ja jopa inhorealistisesti, mutta samalla ymmärtäen ja arvostaen, nousematta hahmonsa yläpuolelle.
YouTubesta ja Facebookista tuttu päähenkilö kiinnittää romaanin tiukasti tähän aikaan. Ajankohtainen on myös kuvaus koulumaailman julmasta nokkimisjärjestyksestä. Näennäisen kepeästä otteestaan huolimatta Nörtti on tärkeä kommentti mediassa käytävälle keskustelulle kiusaamisesta, syrjäytymisestä ja turhista tragedioista."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti