torstai 20. joulukuuta 2012

Aikamatkalla

Kuluneen vuoden kirjoista itselleni on jäänyt mieleen aikamatkailu. Kirjojen lisäksi katsoin Paluu tulevaisuuteen elokuva-trilogian (I, II, III). Paluu tulevaisuuteen -elokuvissa matkataan tulevaisuuteen/menneisyyteen milloin autolla, milloin junalla. Jos elokuvat eivät ole entuudestaan tuttuja, niin kirjastosta ne löytyvät. Aikansa tieteiskomediaa.

Deborah Harknessin Lumotussa palataan toistuvasti satoja vuosia sitten tapahtuneisiin asioihin ilman varsinaista aikamatkailua. Kun päähenkilöinä ovat 1500-vuotias vampyyri Matthew Clairmont ja noitasuvun jäsen Diana Bishop, niin romantiikkaa on tarjolla vanhan käsikirjoituksen arvoituksen ratkaisemisen lomassa. Tämä taisi olla kuluneen vuoden ainoa noitakirjanikin. Ai niin, kirjan lopussa lähdetään kuin lähdetäänkin aikamatkalle.

Damian Dibbenin Historian vartijat : Myrsky nousee kirja lähtee liikkeelle siitä, Jake Djonesille kerrotaan hänen perheensä kuuluvan Historian vartijat -nimiseen salaseuraan, jonka päämaja on pysyvästi nollapisteessä vuodessa 1820. Historian vartijoissa aikamatkailuun ei tarvita autoja, vaan atonium-nestettä.

Kerstin Gierin Rubiininpunan Gwendolyn tietää perheensä jäsenten pystyvän matkustamaan ajassa. Gwendolyn tosin luulee, että hänen sukupolvensa aikamatkailugeeni on hänen serkullaan. Mielenkiintoinen soppa syntyy, kun Gwendolyn sinkoutuu yllättäen ajassa taaksepäin ilman apuvälineitä. Gwendolynin tukena aikamatkaillessa on Gideon. Luvassa siis aikamatkailun salojen opettelua.

Aikamatkailutarina on myös John Stephensin Smaragdiatlas. Kate, Michael ja Emma löytävät vanhan smaragdinvihreän kirjan, jonka avulla on mahdollisuus matkata ajassa ja muuttaa menneisyyttä. Perinteistä fantasiaa nuoremmillekin lukijoille Tolkienin hengessä.

Beth Revisin Across the universe : Matka alkaa tarinassa ei matkata menneisyyteen vaan tulevaisuuteen. Amy syväjäähdytetään ja pakataan avaruusalus Varjelukselle matkalle kohti parempaa tulevaisuutta. Amy kuitenkin herää liian aikaisin ja tutustuu ikäiseensä Seuraajaan. Kaikki ei ole sitä miltä näyttää ja tarina mutkistuu useamman kerran.

Ikävintä näissä tarinoissa on se, että ne ovat sarjojen alkuja. Parasta on se, että ne saavat jatkoa jo ensi vuonna. Sallaa mukaillen lopuksi vielä muutamia kirjatrailereita. Rubiininpunan traileri on tulevasta elokuvasta. Kumman teet: luet kirjan vai katsot elokuvan?

Kerstin Gier - Rubiininpuna (Gummerus 2012)



Damian Dibben - Historian vartijat : Myrsky nousee (Gummerus, 2012)




Beth Revis - Across the universe : Matka alkaa (Otava 2012)



John Stephens - Smaragdiatlas (Tammi 2011)


Ai niin, Salla kehotti  meitä esittelemään itsemme. Minä siis teen lasten ja nuorten kirjastotyötä lähikirjastossa. Vapaalla luen jännitystä, fantasiaa ja tieteiskirjallisuutta ikärajoista piittaamatta. Unohdan lukemistani kirjoista enemmän kuin muistan, mutta ainahan voi tarttua seuraavaan kirjaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti