keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Also in English

Tässä blogissa kirjoitamme yleensä nimenomaisesti suomeksi ilmestyneistä nuortenkirjoista. Suomessa kun ollaan, suurin osa kirjastoihin hankittavista kirjoista on suomeksi ja niitä myös luetaan ylivoimaisesti eniten. Viimeisen parin vuoden aikana Kyyti-kirjastoihin on kuitenkin hankittu kasvavassa määrin englanninkielisiä kirjoja myös nuortenosastoille. "Minun" osastoltani Kouvolan pääkirjastosta löytyy tällä hetkellä yli sata eri englanninkielistä romaania nuorten aikuisten hyllystä, ja lisää tulee koko ajan.


Jättikö suomalainen kustantaja lempisarjasi kesken? Näin on käynyt muutamille nuortenkirjoillekin viime vuosina. Esimerkiksi Sophie Jordanin ihmishahmoisesta lohikäärmeestä kertovista pararomanttisista kirjoista ilmestyi suomeksi vain ensimmäinen osa Liekki, eikä kustantaja aio jatkaa kääntämistä. Niin tämä ensimmäinen osa Firelight kuin toinen ja kolmas, Vanish ja Hidden, löytyvät kirjaston hyllystä englanniksi, jos haluat tietää miten tarina jatkuu.

Eteneekö lempisarjasi suomennos liian hitaasti? Voit siirtyä jo eteenpäin lukemalla sarjaa englanniksi. Esimerkiksi Veronica Rothin dystopisen Outolintu-sarjan päätösosa Allegiant on meillä jo englanniksi, ja sarjaa täydentävä novellikokoelma Four tilauksessa. Myös Cassandra Claren suositut kirjat hankitaan meille englanniksi pian ilmestyttyään - Varjojen kaupungit -sarjan päätösosa City of Heavenly Fire on jo kerännyt ensimmäiset varauksensa ja tullee piakkoin lainattavaksi.

Tai ehkäpä lempikirja(sarja)asi ei ole käännetty lainkaan? Monet kirjailijat ovat tuotteliaampia omalla kielellään kuin suomennoksista voisi luulla. Edellämainitun Claren toista sarjaa Infernal Devices ei tällä haavaa ole käännetty lainkaan, mutta sarjan kaikki kolme osaa löytyvät kirjastosta (vaikka ovatkin tiuhaan lainassa). Myös supersuosittu John Green on kirjoittanut muitakin nuortenkirjoja kuin Tähtiin kirjoitetun virheen - Paper Towns sekä An Abundance of Katherines löytyvät Kyytistä.

Voit myös ottaa varaslähdön tuleviin hitteihin ennen kuin niitä edes tajutaan kääntää suomeksi! Syksyllä ilmestyvän Sally Greenin Puoliksi paha -kirjan ennätyksiä rikkonut alkuteos Half Bad saapui meille jo keväällä. James Dashnerin The Maze Runner -kirjaan perustuva ison budjetin elokuva tulee teattereihin syksyllä, eikä kirjasta tällä tietoa ole tulossa suomennosta, mutta alkukielellä voimme kyllä tarjota luettavaksi kaikki neljä osaa.

Muita pääkirjaston NA-hyllystä löytyviä suosittuja sarjoja ovat esimerkiksi Ally Carterin Gallagher Girls ja Kelley Armstrongin Darkest Powers. Kielitaitoaan voi harjoittaa myös kirjoilla, joista on ehkä jo lukenut suomenkielisen version, tai lukea sen myöhemmin - mm. Becca Fitzpatrickin ja Stephenie Meyerin pararomanttiset sarjat löytyvät kirjastosta molemmilla kielillä, samoin Suzanne Collinsin Nälkäpeli-sarja.

Perinteisen kirjallisuuden ohella Kouvolan pääkirjastossa on alettu panostaa mangasarjakuviin myös englanniksi. Osittain lahjoitusten ja osittain oman hankinnan tuloksena meiltä löytyy suosittuja mangasarjoja, joita ei ainakaan vielä ole julkaistu suomeksi lainkaan: Ouran High School Host Club, Attack on Titan, Bakuman, Magi, Dawn of the Arcana, Fairy Tail... sarjoja täydennetään vähitellen, jos ensimmäiset osat vain kiinnostavat lainaajia, joten älä huolestu vaikkei kaikkia osia vielä löytyisi. Muista myös, että mangaa löytyy sekä nuorten- että aikuistenosastolta - esimerkiksi Attack on Titan on sijoitettu aikuisten puolelle graafisuutensa takia, vaikka varsinaista ikärajaa siinä ei ole.

Lisää englanninkielistä nuorten aikuisten kirjallisuutta voit hakea Kyytistä vaikkapa tämän linkin kautta. Englanninkielistä mangaa taas saat esille tällä haulla. Ja jos haku näyttää, että haluamasi kirja on toisella puolen maakuntaa sinusta - tiesithän, että Kyyti-kirjastoissa on myös se hieno palvelu, että kaikki aineisto kulkee kirjastosta toiseen varaamalla. Erityisen hienoa varaamisessa on se, että lasten- ja nuortenosaston kirjojen (ja sarjakuvien) varaaminen ei maksa mitään!

Jos siis tuntuu, että kaikki mahdollinen on jo luettu eikä lisää meinaa löytyä - loikkaa kielimuurin toiselle puolen!

1 kommentti:

  1. Hauskana yhteensattumana mainittakoon, että Jutussa kehuttu Cassandra Claren sarja Infernal Devices on samanniminen kuin erään suosikkisarjani, Kulkukaupunkien kronikan, kolmas osa. Suomeksi Philip Reeven kirja on nimeltään Tuhon Aikakirjat ja vaikka Kulkukaupunkien kronikoita ei näytä olevan Kyyti alueella englanniksi, niin suosittelen sitä silti. Ensimmäinen osa on Kävelevät koneet, jossa kaupungit ovat ottaneet kirjaimellisesti jalat alleen ja ottavat toisistaan mittaa katkeraan loppuun saakka.

    VastaaPoista