tiistai 29. heinäkuuta 2014

Huh hellettä!Nyt taitaa olla mitä parhain ilma tarttua hyvään kirjaan ja etsiä se pihan varjoisin kohta. Jos lomalukemiset on jo luettu, niin vielä ehtii hyvin tarttua heinä-elokuun kuukaudenkirjaan Paahteeseen! Kirjan nimi on ainakin omiaan tämän hetkiseen ilmastoon! :)

Tarkoituksenani olisi nyt esitellä kirjoja, joita olen itse lukenut nuorena. Yläasteikäisenä suosikkikirjani löytyivät lähinnä aikuisten osastolta. Margaret Mitchellin Tuulen viemän lisäksi ehdoton suosikkini oli norjalaisen Margit Sandemon Jääkansan tarina-sarja. 
Jääkansan tarinaan kuuluu peräti 47 kirjaa. Sarjaa ei varmasti voi laskea kovinkaan korkeatasoiseksi kirjallisuudeksi, vaikka ainakin Wikipedian mukaan kyseessä on koko pohjoismaiden parhaiten menestynyt kirjasarja! 

Jääkansan tarina on pararomantiikkaa parhaimmillaan. Sarja seuraa erikoista Jääkansan sukua 1500-luvun lopulta aina 1980-luvulle saakka. Muinaisen kirouksen vuoksi sukuun syntyy aina kerran sukupolvessa henkilö, jolla on yliluonnollisia kykyjä ja erikoiset meripihkan väriset silmät. Luvassa on siis hyvän ja pahan taistelua, yliluonnollisia olentoja, noitia, velhoja ja tietysti romantiikkaa historiallisissa kulisseissa.
Nyt jo hieman unohdettua sarjaa löytyy ainakin Myllykosken kirjastosta.

Jääkansan tarinan lisäksi Sandemolta on ilmestynyt myös 15-osainen Noitamestari-sarja, joka lasketaan varmaan myös historialliseksi pararomantiikaksi. Harmillisesti tarina vain jää hieman kesken, eikä sen jatkoa ole vielä ainakaan suomennettu. Tutustumisen arvoisia kirjoja silti nämäkin!


Varsinaisista nuortenkirjoista mieleeni on parhaiten jäänyt Jerry Spinellin Tähtityttö. Kirja kertoo loistavasti ja kauniisti erilaisuudesta ja joukkoon sopeutumisesta. 

Eräänä päivänä Tähtityttö saapuu Mican yläasteelle ja lumoaa kaikki oppilaat. Kukaan ei ole koskaan nähnyt ketään vastaavaa! Tähtityttö on rohkeasti oma itsensä, eikä edes yritä sopeutua samaan muottiin kuin kaikki muut. Pian uutuudenviehätys kuitenkin katoaa, ja muut oppilaat kyllästyvät Tähtitytön erilaisuuteen. Miksei hän voi olla samanlainen kuin muut?

Onko nämä kirjat ennestään tuttuja kenellekään? Ja mitä sinun lomalukemistoosi on tänä kesänä kuulunut? :)  Hyvää loppukesää kaikille lukijoille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti